pastedGraphic.png

Datum : 13 augustus 2024

Onderwerp : rapportage technische verkenning PM meetstation AeroCount Pro

Van: St. Burgerwetenschappers Land van Cuijk

Molenstraat 2, 5845 BD St. Anthonis

Inleiding

De gemeente Land van Cuijk  heeft het plan om eengemeentelijke meetproject op te zetten in het kader van het Schone Lucht Akkoord (SLA). Hiertoe is een  z.g. Spuk subsidie verleend. Het project wordt opgezet naar aanleiding van verzoek vanuit de  Raad om een vervolg te geven aan de PM metingen met nu nog ca 25 operationele meetkits (zie o.a. RIVM Samen Meten dataportaal, website van ver. Behoud de Parel, etc.) zoals Stichting Burgerweten­schappers Land van Cuijk in 2020 aangevangen had.

Door de gemeente Land van Cuijk wordt het meetstation AeroCount (Pro) voorgedragen als mogelijk kandidaat (AeroCount station) voor fijnstof metingen in de gemeente Land van Cuijk. De Stichting neemt het initiatief tot een vergelijkend waren onderzoek van dit meetstation.

De website van AeroCount geeft geen technische details van het station. Het station is sinds 2 jaar op de markt. Om een gedegen technisch oordeel van het beoogde AeroCount meetstation heeft de Stichting op eigen kosten een station AeroCount Pro (kostprijs € 140 incl BTW) aangeschaft en het station voor haar vergelijkend onderzoek naar de toepassingsmogelijkheden gedemonteerd.

Conclusie

Het station is zeer eenvoudig en gebaseerd op low-cost sensoren (PM en meteo) van de beginjaren van fijnstof metingen van ca 7 jaar geleden. De Nova fijnstof en Asong (DHT11) temperatuur en vochtsensoren worden momenteel nauwelijks meer toegepast in Air Quality monitor stations bij toepassingen buitenshuis 

Het station lijkt enorm op de z.g. Luftdaten kits van 7 jaar geleden (hardware kosten ca € 60). Voor toepassingen binnenshuis (kantoor, school, thuis) is de markt groot (€50-€150 en een breder scala van slimme functies).

Het station is af te raden als het doel is om het station buitenshuis toe te passen.

Onduidelijkheden in het gemeentelijk voornemen

Het is onduidelijk waar het meetnetwerk toe moet leiden en of de beoogde meetstations daar een antwoord op kunnen leveren. Bijvoorbeeld: Welke data analyses zijn er voor de beleidsvorming nodig? Hoe en waar moet gemeten worden. En hoe  dat operationeel geregeld? Welke resources zijn hierbij nodig en hoe zit dat organiek in elkaar?

De ultieme vraag is de Stichting nog steeds onduidelijk: wat wil je met de metingen bereiken?

Technische opmerkingen:

    • de temperatuur/vocht sensor is ongeschikt bij toepassingen buitenhuis.

    • de PM Nova (SDS011, €25) sensor meet maar twee PM waarden: PM2.5 en PM10 in alleen gewichtseenheden(µg/mÂł). De Nova was de eerste op de markt als low-cost PM sensor.

    • vocht en temperatuur metingen worden niet op de eigen website dashboard weergegeven. De vraag is of de simpele Aosong temperatuur/vocht sensor (DHT11, €1) wel gebruikt wordt. De sensor is ivm hogere vochtigheid buiten niet geschikt voor gebruik buitenshuis.

    • de weergave van meetwaarden gaat met led (groen of rood, €1). De dashboard geeft (te simpele interactieve) waarden (met nogal hoge frequentie van eens per 2 minuten) in een grafisch plaatje dat als plaatje te downloaden is. Niet echt geschikt om analyses te plegen.

    • De lucht inlaat heeft geen filter om insecten buiten te sluiten. De aangegeven methode om het station schoon te maken  met een stofzuiger is sterk af te raden.

    • De behuizing (ca € 15) is enkelwandig en zwart van kleur. In verband met bijv. opwarming buiten is zo’n behuizing af te raden. De behuizing is afgedicht met een harde kunststof seal: onderhoud en herstel is zonder destructie van de behuizing niet mogelijk.

    • Microprocessor is op een verouderde ESP (€ 10) ontwerp gebaseerd en eenvoudig her te programmeren. De vraag is of de toegepaste firmware niet wat beter kan tav de in gebruik name methodiek.

    • Voor verbindingen van de componenten en ESP worden stekkertjes toegepast. Ivm oxidatie van contacten is dat ongewenst voor toepassingen buitenshuis.

    • De bedrading is met cellotape vastgeplakt.  Ook dit wijst op het ontbreken van een eind product slag door engineers.

    • Voor zover bekend valt het station niet eenvoudig te upgraden.

    • De documentatie in het Nederlands is helder en duidelijk.

Vermoedelijk is zelfs een goedkopere Ikea PM meetstation (€ 10)  tot prijs van € 150 (zie Amazon air quality monitors) voor binnenshuis gebruik een beter alternatief.

Air quality monitoring buitenshuis

Voor professionele toepassingen buitenshuis zijn er minder air quality meetstations bij de Stichting bekend. Voor beelden zijn: Sodaq (is meer gericht op het fietsproject) zoals die bij het Hollandse Luchten initiatief toegepast worden, Ohnics meetstation zoals die door Omgevingsdienst Limburg in Maastricht en noord Limburg wordt toegepast en ApriSensor zoals die door Scapeler initiatief wordt toegepast. Deze meetstations hebben een aanschaf kostprijs van ca € 200-300. De meetresultaten van deze meetstations zijn in te zien op het RIVM Samen Meten open Things data archief en dataportaal.

Naar aanleiding van het AeroCount onderzoek van de Stichting heeft de Stichting recentelijk contact opgenomen met de andere leveranciers voor meer informatie.

Ook tav deze meetstations luidt de ultieme vraag “waar doe je het voor?” : hoe en waar wil je ze toepassen, wat en waar sluit de meetdata aan op de probleemstelling en te nemen lokale maatregelen?

Stichting Burgerwetenschappers Land van Cuijk

XYZ WP Insert Code Snippets Powered By : XYZScripts.com